Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 19 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití hmotnostní spektrometrie ke stanovení markerů oxidativního stresu a mykotoxinů
Čumová, Martina ; Večeřa, Zbyněk (oponent) ; Hajšlová, Jana (oponent) ; Vávrová, Milada (oponent) ; Čáslavský, Josef (vedoucí práce)
Prvním tématem předkládané dizertační práce bylo stanovení isoprostanů – markerů oxidativního stresu a dalších látek, které mohou být přítomností oxidativního stresu ovlivňovány. Sledování isoprostanů iPF2-III, iPF2-VI, iPF2-VI, astaxanthinu a polynenasycených mastných kyselin (PUFA), zejména pak kyseliny arachidonové (AA) probíhalo v jikrách lososa obecného (Salmo salar). Byly vyvinuty a optimalizovány metody stanovení těchto látek pomocí chromatografických metod ve spojení s konvenční nebo hmotnostně spektrometrickou detekcí. Výsledné metodiky byly použity pro kvantifikaci sledovaných analytů v jikrách Salmo salar, lišících se svojí životaschopností a vývojovým stadiem. V nepřeživších jikrách bylo obsaženo větší množství sledovaných isoprostanů a kyseliny arachidonové a zároveň nižší množství astaxanthinu než v kontrolních vzorcích jiker (reprezentujících nezatížené jedince). Také relativní zastoupení PUFA bylo ve vzorcích nepřeživších jiker vyšší než v kontrolních vzorcích. Čerstvě nakladené jikry obsahovaly srovnatelnou hladinu sledovaných isoprostanů s kontrolními vzorky. Pouze isoprostan iPF2 IV byl obsažen v kontrolních vzorcích pod limitem stanovitelnosti, zatímco čerstvě nakladené jikry obsahovaly nízké, avšak kvantifikovatelné množství. Vyšší hladiny PUFA a kyseliny arachidonové ve srovnání s kontrolou byly pozorovány u čerstvě nakladených jiker. Nicméně statisticky významný byl pouze rozdíl v množství astaxanthinu. Rozdílná hladina PUFA a astaxanthinu v jikrách mohla souviset s jejich biochemickou spotřebou během vývoje. Životaschopnost jiker Salmo salar proto mohla být ovlivněna přítomností oxidativního stresu. Druhá část této práce se zabývá sledováním mykotoxinů v potravinách a krmivech. Mykotoxiny jsou sekundární metabolity produkované plísněni. Jsou to všudypřítomné nežádoucí přírodní kontaminanty, které mohou vážně poškodit zdraví lidí a zvířat. V současné době je známo více než 500 druhů mykotoxinů. Evropskou legislativou je však regulováno pouze velmi malé množství z nich. Evropská komise však žádá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o data vedoucí k zavedení regulačních limitů pro další mykotoxiny. V této studii byla vyvinuta multireziduální metoda pro stanovení 17 mykotoxinů v biotických materiálech. Metoda zahrnuje jak mykotoxiny regulované EU, tak i další mykotoxiny v souladu s požadavky EFSA (aatoxiny, deoxynivalenol, nivalenol, zearalenon, fumonisiny, ochratoxin A, T-2 toxin, HT-2 toxin, enniatiny a beauvericin). Analyty jsou z matrice izolovány pomocí modifikované metody QuEChERS a analyzovány s použitím ultraúčinné kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UPLC-MS/MS). Metoda navíc umožňuje ze stejného extraktu stanovit i ergotové alkaloidy (ergokornin, ergosin, ergokryptin, ergokristin a jejich odpovídající epimery). Vyvinutá metoda byla použita pro monitoring mykotoxinů a ergotových alkaloidů v krmivech a surovinách pro jejich výrobu a v pivovarském ječmeni a sladu z něj připraveném.
VÝVOJ NOVÝCH RYBÍCH PRODUKTŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI
KALICOVOVÁ, Veronika
Cílem diplomové práce bylo vyvinout nové inovativní rybí produkty. Záměrem práce bylo prostřednictvím nově vyvinutých inovativních rybích produktů a navržených receptur zvýšit spotřebu ryb. Ryby dodávají do těla zdraví prospěšné polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) a vysoce nenasycené mastné kyseliny (HUFA), včetně kyselin eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), které jsou nezbytné pro správný vývoj lidského jedince. Bylo vyvinuto 11 nových produktů a 13 nových receptur, které byly následně senzoricky hodnoceny hlavní cílovou skupinou spotřebitelů, kterými byly vybrány děti předškolního věku, protože právě v tomto období se zakládají stravovací návyky. Nové rybí produkty splnily veškeré legislativní normy a limity na nezávadnost potravin a jejich bezpečnost pro lidské zdraví. Z testovaných produktů bylo devět produktů cílovou skupinou pozitivně hodnoceno. Bylo vybráno pět produktů k dalším analýzám (rybí kuličky, rybí karybanátky, rybí šunka, rybí mistura, rybí párky). Problematika byla teoreticky studována dle celosvětových studií a výzkumů. Prakticky byl projekt uskutečněn na základě koordinované komplexní spolupráce s odborníky na výživu, technology rybích produktů, ale i s předškolními zařízení, dětmi a jejich rodinami. Výstupem této práce jsou nové rybí produkty, které jsou k dostání na trhu. Rybí produkty byly vyráběny ze svaloviny sumečka afrického (Clarias gariepinus). Byla zvýšena tržní nabídka a možnost výběru nutričně kvalitních potravin, které budou mít pozitivní dopady na lidské zdraví. Současně bylo navrženo několik receptur ze sumečka afrického (Clarias gariepinus), z kapra obecného (Cyprinus carpio) ze pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) jako návod pro snadnou přípravu zdravých pokrmů.
Určení a kvantifikace mastných kyselin ve vybraných rybích produktech
ONDROUCH, Petr
Určení a kvantifikace mastných kyselin ve vybraných rybích produktech Byla provedena literární rešerše zabývající se zdravotními účinky mastných kyselin na lidský organismus, základy biologie sumce Clarias gariepinus. Práce také řeší složení jeho masa, s přihlédnutím k obsahu mastných kyselin a to pomocí chemicko-analytických metod: extrakce lipidů, derivatizace a plynové chromatografie (GC FID). Náhodně bylo vybráno 8 masných výrobků (z toho 6 z rybího masa), které byly podrobeny analýze obsahu mastných kyselin za pomocí GC FID. Všechny výrobky z masa C. gariepinus obsahovaly n-3 PUFA, včetně kyseliny docosahexaenové a eikosapentaenové, které ve výrobcích z vepřového masa úplně chyběly, měly většinou také nižší celkový obsah tuku a nasycených mastných kyselin. Výrobky z masa C. gariepinus se jeví jako kvalitní zdroj n-3 PUFA a díky formě zpracování (např. jako klobásy) jsou více atraktivní pro konzervativního koncového spotřebitele. Tímto mohou pomoci zvýšit pravidelný přísun klíčových n-3 PUFA a tak positivně ovlivnit zdravotní stav české populace snížením výskytu kardiovaskulárních onemocnění a dalších civilizačních chorob.
Analýza mastných kyselin ve vybraných tkáních prasat po aplikaci rybího tuku do krmné dávky
Hrazdilová, Zlata
Literární přehled teoretické části diplomové práce se zaměřuje na všeobecnou klasifikaci lipidů, jejich rozdělení, charakteristiku mastných kyselin, zejména polynenasycených mastných kyselin řady n3, kyselině alfa linolenové, eikosapentaenové a dokosahexaenové a kyselinám řady n6. Je popsán jejich metabolismus. Odbourávání pomocí beta oxidaxce, biosyntéza a konverze nenasycených mastných kyselin na eikosanoidy, jejich funkci, následný účinek na organismus a zdravotní stav, zastoupení nenasycených mastných kyselin ve výživě, fortifikace potravinových zdrojů a krmiv za účelem zlepšení zdravotního stavu a tvorbu funkčních potravin. Praktická část je zaměřena na analýzu mastných kyselin ve vzorcích svalové, tukové a jaterní tkáně prasat po aplikaci 2,5 % rybího oleje a 2,5 % palmového oleje do krmné dávky. Lyofilizované vzorky tkání byly derivatizovány, následně stanoveny pomocí plynové chromatografie a výsledky byly statisticky vyhodnoceny.
Vplyv prídavku vybraných olejov na zastúpenie mastných kyselín v živočíšnych tkanivách a homeostázu cholesterolu u modelového organizmu
Hnatová, Martina
Teoretická část mé diplomové práce je zaměřená na všeobecnou klasifikaci a charakteristiku lipidů, především mastných kyselin a doprovodných látek lipidů jako jsou cholesterol a lipoproteinové částice. Kromě všeobecné charakteristiky je popsaný jejich mechanismus transportu a vstřebávání. Taktéž zdravotní komplikace, které úzce souvisí s nadměrnou konzumací lipidů. Součástí teoretické části práce je i popis možností extrakce lipidů a stanovení mastných kyselin. Experimentální část je zaměřená na analýzu mastných kyselin v jaterní, tukové a svalové tkáni laboratorních potkanů po aplikaci palmového oleje, světlicového oleje, rybího oleje a oleje z mikrořasy rodu Schizochytrium do krmné směsi. Lyofilizované vzorky tkání byly extrahovené a derivatizované. Následně byly stanovené mastné kyseliny pomocí plynové chromatografie. Výsledky byly statisticky vyhodnocené.
Depozice dietárních mastných kyselin ve vybraných vnitřních orgánech a tkáních pokusných živočichů
Štumarová, Klára
Diplomová práce se v teoretické části zabývá převážně problematikou mastných kyselin od rozdělení, přes metabolismus, fyziologický význam až po účinky na zdraví. V experimentální části je detailně popsán průběh experimentu, při kterém byl stanoven obsah dietárních mastných kyselin v játrech a viscerálním tuku potkanů. Potkani byli rozděleni do pěti skupin, kdy každá skupina byla krmena krmnou směsí s 8% přídavkem oleje (palmový, rybí, světlicový, extrakt z mikrořasy rodu Schizochytrium). Poslední skupina byla zvolena jako kontrolní bez přídavku oleje do krmné směsi. Výsledky experimentu poukazují na vysoký obsah SFA v krmivu s 8% přídavkem rybího oleje. Přestože rybí tuk obsahuje významné množství PUFA n-3, vysoká depozice SFA v tkáních by mohla vykazovat negativní účinky na hladinu plazmatických lipidů a lipoproteinů. Nejvhodnějším olejem je extrakt z mikrořasy rodu Schizochytrium, který pozitivně působí na depozici EPA a DHA a neobsahuje větší množství SFA, MUFA a PUFA n-6. Z hlediska poměru PUFA n-6/n-3 se jako nejvhodnější dále jeví rybí olej. Naopak nejméně vhodný poměr PUFA n-6/n-3 je pozorován u světlicového a palmového oleje.
Srovnání depozice polynenasycených mastných kyselin ve vybraných tkáních dvou živočišných druhů
Papanová, Veronika
Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část pojednává o mastných kyselinách, jejich názvosloví a chemické struktuře. Dále se zaměřuje hlavně na polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) – jejich analytické stanovení, metabolismus, důležité zástupce a vliv ve výživě člověka. Praktická část pojednává o provedeném experimentu, ve kterém byl stanoven obsah mastných kyselin v mg/100 g za využití plynové chromatografie. Testování probíhalo za využití modelových zvířat – potkanů Wistar Albino a kříženců prasat Landrace a Velké bílé ušlechtilé. Pomocí statistického zpracování výsledků jsou porovnávány rozdíly v ukládání PUFA ve tkáních, a to konkrétně v játrech těchto živočichů.
Vliv přídavku oleje do krmiva modelového organismu na zastoupení mastných kyselin ve vybraných tkáních
Kaňoková, Linda
Diplomová práce se zabývá vlivem obohacení krmiva o různé typy olejů na zastoupení mastných kyselin ve vybraných tkáních modelového organismu. Čtyřicet samců pokusných potkanů, kmene Wistar Albino, bylo rozděleno do čtyř skupin a krmeno po dobu 10 týdnů denně ad libitum standardní směsí krmiva s přídavkem 8 % palmového, 8 % světlicového, 8 % rybího oleje nebo 8 % oleje z mořské řasy Schizochytrium sp. Potkani měli rovněž volný přístup k pitné vodě. Ze vzorků tkání (jaterní, svalové, viscerální tukové) byl extrahován tuk, který byl upraven na methylestery a analyzován pomocí plynové chromatografie. Z výsledků experimentu vyplývá, že přídavkem různých druhů olejů do krmiva modelového organismu lze ovlivnit depozici mastných kyselin v jeho tkáních. Přídavkem rybího oleje a oleje z mořské řasy Schizochytrium sp. došlo ke statisticky významnému snížení (p < 0,05) poměru PUFA n-6/n-3 ve všech pozorovaných tkáních na hodnotu rovnou nebo menší 1 ve srovnání s přídavkem palmového a světlicového oleje, což je považováno za příznivé pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Vliv přídavku vybraných olejů na depozici mastných kyselin ve tkáních pokusných živočichů
Vymazalová, Pavla
Diplomová práce obsahuje teoretický přehled, ve kterém se věnuji obecné klasifikaci lipidů, mastných kyselin a jejich metabolismu, s důrazem na polynenasycené mastné kyseliny, včetně jejich konverze na eikosanoidy a účinků těchto látek na lidský organismus. Dále se věnuji tématu obohacování potravin o polynenasycené mastné kyseliny n-3 a možnostem analytického stanovení mastných kyselin. Praktická část je zaměřena na stanovení mastných kyselin ve tkáni jater, tuku a svaloviny pokusných potkanů. Zvířata byla krmena standardní krmnou směsí s přídavky 5 % rybího oleje, 5 % palmového oleje, 5 % světlicového oleje a 5 % extraktu z řasy Schizochytrium. Odebraný tuk se extrahoval z lyofilizovaného vzorku s následnou derivatizací a analytickým stanovením derivátů mastných kyselin metodou plynové chromatografie. Z výsledků experimentální části plyne, že přídavek 5 % rybího oleje do krmné směsi pokusných zvířat zvýšil ukládání EPA a DPA do všech sledovaných tkání (p < 0,05). Přídavek 5 % extraktu z řasy Schizochytrium do krmné směsi zvířat měl příznivý vliv na efektivní ukládání DHA a DTA do sledovaných tkání, ze všech použitých olejů (p < 0,05). Oba dva tyto oleje je možno považovat za účinná nutriceutika pro snížení poměru PUFA n-6/n-3 v potravinách. Na rozdíl od přídavku světlicového či palmového oleje, který zde sloužil jako kontrola, byly poměry PUFA n-6/n-3 ve sledovaných tkáních mnohonásobně vyšší, tedy ze zdravotního hlediska nevhodné (p < 0,05).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 19 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.